香港明星鼓励警察开真枪:事情很快就能解决

2019年10月20日 12:12 苹果日报

陈百祥7月曾到警总撑警,日前再与老婆黄杏秀带同烧鹅及奶茶现身疑似警署慰警,更发表"伟论"撑警开真枪,指:"如果我做警务处处长就好喇,两个月前已经开咗真枪,就好快解决。"惹来之前曾狠批他的阮民安再次扯火,爆粗闹他:"阿叻,X你,人命嚟㗎!家栋笃笑咩。"

陈百祥日前疑到警署慰警,与警员合照时不忘高举手指公。互联网图片

香港反送中运动延续至今,政府继续漠视民间的五大诉求,警方多次滥打滥暴,引起市民不满。陈百祥在7月10日已曾现身警察总部撑警,随后再与肥妈(Maria Cordero)出席撑警活动表态。

昨日有陈百祥到警署撑警的片段在网上疯传,陈百祥被警员及职员围着说:"最后𠮶条防线就系你哋,成个香港家你哋睇住,我唔知香港其他部门点样睇,我觉得只有警察系唯一最正义、最识道理,其他部门好似帮唔到你哋手咁。同埋我一早行出嚟撑你哋,但系我超咗龄,辅警都做唔到,如果唔系,就喺大家左右一齐做,1968年考差人,我谂我都大过晒呢度所有嘅人,因为我都奔紧『七』,今年69岁,仲系可以喺警察部成日同你哋啲同事踢波。因为我近旺角,我教出嚟𠮶啲足球员系你哋啲教练,不过个个都退晒役。"

沾沾自喜

其间在场警员及职员不时拍掌附和,沾沾自喜的陈百祥续说:"觉得你哋好伟大,佢哋唔止搞你哋,仲搞埋屋企人,呢啲系完全……我喺香港出世,47年英殖时代,我都未见过,到回归呢二十年,更加未见过,我系谂都谂唔到香港会系咁。当然系好多嘢出咗问题,教育、成个社会出咗问题,但系没办法,希望你哋继续,我希望唔使继续,但没办法,我觉得系近尾声,大家再顶埋呢十日、八日左右,我谂!"

片段尾声,陈百祥竟口出狂言鼓励警察开真枪:"佢哋成日话解放军,其实没可能系解放军,因为解放军系对外敌,就算喺内地都系,军队系向外,所谓嘅公安,即系你哋呢班警察系对内,我哋香港内部嘅事情,一定系内部去解决,个问题系几时解决,即系如果我做警务处处长就好喇,两个月前已经开咗真枪,就好快解决,不过你哋仲系好忍得,俾人掟完汽油弹都唔开真枪!"

"人命嚟㗎"

之前曾狠批陈百祥的阮民安,昨日为此事再在fb闹爆他:"阿叻,X你,人命嚟㗎!家栋笃笑咩,叻啦,返去后台补妆先啦,X头!两个月前,我X了陈百祥,两个月前,我XX了陈百祥个仆街个仆街fd何君妖,上个礼拜,我XX了Fishmenlok,结论系,我好少公开XX人,亦都好少乱X人,我X得嘅,都真系一个仆街嚟,信我!"

不少网民也异口同声直斥陈百祥,指他不单吹捧自己,更鼓励警员开真枪:"如果陈百祥企我呢边,我都觉得好X,但系popo好受落。"、"话没部门帮到手,只有警察,阿叻呢句毒到呢,将全个政府同警察对立"、"佢做警务处长,可能两日就输晒啲钱没粮出。"

分享
相关阅读

评论(0个评论)

写评论

Noavatar small

评论需要登录。 登录 注册